Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

TYR - LAND

Το πρώτο πράγμα που έκανε
ο θεός είναι το μακρινό ταξίδι
ΣΕΦΕΡΗΣ
Τον θεό TYR τον σύστησαν στο μεταλλικό κοινό οι BLACK SABBATH στα τέλη των 80ies με τον (εξαιρετικό) ομότιτλο δίσκο τους. Αυτός ήταν κι ο λόγος που είδα με συμπάθεια την περίπτωσή τους. Κόντρα μάλιστα στην αποθαρρυντική (για μένα) ταμπέλα Viking/Pagan metal. Ευτυχώς ετούτοι οι Βίκινγκς απ΄τα νησιά Φερόε όχι μόνο δε με διέψευσαν αλλά η πρωταρχική συμπάθεια μετατράπηκε σε λατρεία και υπέρμετρο θαυμασμό. Epic metal υψηλότατων προδιαγραφών που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε (κυριολεκτώ) απ' τις μεγάλες μπάντες του παρελθόντος.
Do not change by your choice to believe in a lie!
You should sail out and see where you stand!I demand,
For the moment you choose to believe,you deceive
And you're building your castles on sand.
Το ''Land'' είναι η τέταρτη απόπειρα των Σκανδιναβών κι έχει δύσκολη αποστολή: να διαδεχθεί το progressive/epic όργιο του ''Ragnarok''. Δύσκολα πράγματα. Τα κατάφερε; Ναι!!! Το κοιτά κατάματα. Είναι ακόμη καλύτερο; Όχι... (πως να ξεπεράσεις την τελειότητα;)
Ορθά σκεπτόμενοι οι TYR προέβησαν σε μικροαλλαγές οι οποίες χωρίς να ενοχλήσουν τον πυρήνα της ύπαρξής τους απέτρεψαν ένα ''Ragnarok pt.2''. Το ''Land'' είναι πιο ευθυτενές σε σχέση με τον προκάτοχό του, κατά κάποιο τρόπο. Τί θέλω να ειπώ; Η ροή των μουσικών θεμάτων, η ανάπτυξη των συνθέσεων δηλαδή, είναι πιο ομαλή χωρίς τις συνεχείς αλλαγές και τους ''περίεργους'' ρυθμούς. Από την άλλη οι διάρκειες έχουν μεγαλώσει, οι ενορχηστρώσεις παραμένουν εντυπωσιακές κι οι μουσικοί σ' εκπληκτική φόρμα. Μουσική πιο περιγραφική κι εξίσου περιπετειώδης.
Days have gone down in the west,
The cold wind and rain fill my chest
And I rest...
Μετά το Λυκόφως των θεών και το κλείσιμο του κύκλου, τώρα ως γνήσιοι Βίκινγκς ήρθε η ώρα για ταξίδι, για ανακαλύψεις. Ως απόγονοι θαλασσοπόρων ανοίγουν τα πανιά τους, σαλπάρουν, αναζητούν. Όλο το άλμπουμ έχει μία ταξιδιάρικη διάθεση άλλοτε σε ήρεμα νερά, άλλοτε κόντρα στην ανταριασμένη θάλασσα.
Ωκεανέ, πατέρα
των χορών αθανάτων,
άκουσον την φωνήν μου
και της ψυχής μου τέλεσον
τον μέγαν πόθον.
ΚΑΛΒΟΣ
Υπάρχει μεγαλείο εδώ. Όχι άμεσα αντιληπτό. Θέλει τον χρόνο και τις ακροάσεις. Απαιτεί, ανταμείβει όμως. Υπάρχει γνώση, υπάρχει μεράκι, υπάρχει αγάπη. Και υπάρχει αυτό το κάτι που ξεχωρίζει τους λίγους απ' τον σωρό. Υπάρχει υψηλή δημιουργία και ατελείωτη έμπνευση.
Το δεκάλεπτο Ocean και το δεκαεπτάλεπτο(!) Land μαγνητίζουν χωρίς πάντως να κλέβουν την παράσταση αφού δεν υπάρχει μέτρια στιγμή. Οι TYR τιμούν την εθνική τους παράδοση και την μητρική τους γλώσσα (η οποία υπερισχύει έναντι της αγγλικής στους στίχους) και στηρίζουν έμμεσα την προσπάθεια της χώρας τους για ανεξαρτησία.
I wonder how we got there (and)
it all seems like a nightmare
I' ve returned from out of
nowhere, to my Land...
Τί είναι εντέλει οι TYR; Είναι οι Manowar του Gates of Valhalla, του Thor και του Crown and the Ring, είναι οι Black Sabbath της τριλογίας, είναι οι Rising Force του I am a viking και του Heathens from the north, είναι οι Warlord του Winds of Thor, είναι οι Bathory του Twilight of the Gods και του Hammerheart, είναι οι Candlemass του When the Runes still speak, είναι οι Blitzkrieg του Ragnarok και του Vikings, είναι οι Iron Maiden του Invaders, είναι οι Blind Guardian του Valhalla, είναι οι Therion του Secret of the Runes.
Κι ακόμη πιο πίσω: είναι οι Led Zeppelin του Immigrant song και του No Quarter, είναι οι Rush του By-Tor and the Snow Dog. Κι ακόμη πιο πέρα: είναι όσα υποσχέθηκαν αλλά δεν μπόρεσαν να πραγματώσουν οι Einhejer, οι In Extremo ή οι Falconer.
Είναι η εμορφιά, η αρχοντιά, η λεβεντιά, η περηφάνια. Και πιθανότατα η κορυφαία επική μπάντα της δεκαετίας σε παγκόσμια κλίμακα. Το Land όχι μόνο τους διατηρεί στον θρόνο, αλλά δυσκολεύει την προσπάθεια των όποιων (λιγοστών) μνηστήρων.
Sail with me across the raging sea
Write your tale into eternity.
Still we've sighted only sea till now
As we sail I sometimes wonder how
far to Asgaard...

Δεν υπάρχουν σχόλια: