Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΣΦΥΡΙ...

Η σχέση μου με τον (εγχώριο και μη) μουσικό τύπο ήταν έντονη από τα χρόνια της εφηβείας ακόμη. Μία εποχή μάλιστα αγόραζα όλα τα μουσικά περιοδικά. Να 'χω σφαιρική ενημέρωση για όλα τα είδη μέχρι να κατασταλάξω. Αργότερα (τέλη 80ies) περιορίστηκα στα έντυπα που καλύπτουν το ευρύτερο φάσμα της hard / heavy μουσικής. Διαδρομή χρόνων μέχρι που ήρθε το...adsl. Τέρμα, μαχαίρι, τέλος εποχής. Τέρμα τα περιοδικά που αντιτίθενται σ' αυτά που ακούω, πρεσβεύω κι αγαπώ. Των οποίων η ύλη που (θα μπορούσε δυνητικά να) με ενδιαφέρει δεν ξεπερνούσε το πέντε έως δέκα τοις εκατό της συνολικής ύλης.

Προς τί ο πομπώδης πρόλογος; Αν εγώ έκοψα την κακή συνήθεια, κάποιοι φίλοι δεν τα κατάφεραν. Συνεχίζουν να καταθέτουν τον οβολό τους μηνιαίως. Η δύναμη της συνήθειας κλπ. κλπ. κλπ. Τι να κάνουμε, έχουν και τα θύματα καταναλωτικά δικαιώματα. Απόρροια τούτου, να μου φέρνουν το εκάστοτε τεύχος (την ημέρα που το αγοράζουν) στον εργασιακό χώρο που μ' επισκέπτονται για ξεφύλλισμα, σχολιασμό θεμάτων και κουβεντούλα. Έτσι ''έπεσε'' στα χέρια μου το τεύχος Σεπτεμβρίου του Metal Hammer και το παραλήρημα του κυρίου Ζαγγογιάννη. Αφορμή το νέο ep των MANOWAR.

Διευκρίνηση απαραίτητη προς αποφυγή παρεξηγήσεων: μου είναι παντελώς αδιάφορη η άποψή του για τον δίσκο. Αναφαίρετο δικαίωμά του να τον θεωρεί καλό, μέτριο ή άθλιο. Μ' ενοχλεί όμως η καφενειακή συλλογιστική, η γηπεδική αισθητική κι η νοοτροπία του χούλιγκαν. Αν τα ίδια πράγματα δεν ενοχλούν και την διεύθυνση του περιοδικού τότε προφανώς έχουμε διαφορετική αντίληψη περί ηθικής.

Όταν η (υποτιθέμενη) κριτική αρχίζει με τον υπότιτλο ''η ''xristopanagia'' σε 16 γλώσσες'' είναι περιττό να διαβάσεις τα υπόλοιπα. Κύριε Ζαγγογιάννη αν ''αρκετές αναπηρίες διάβασες τελευταία στα Ίντερνετς'' οφείλεις να τις κατονομάσεις έστω και κατηγοριοποιημένες και να καταθέσεις τις απόψεις σου σε κάποιο άρθρο κι όχι στη στήλη των δισκοκριτικών. Αυτή υπάρχει για άλλο λόγο. Και φυσικά συγκεκριμένες κατηγορίες κι όχι θρασύδειλοι -φασιστικού τύπου- γενικόλογοι αφορισμοί. Ειδάλλως άστο να πάει το παλιάμπελο, δεν εντυπωσιάζεις κανέναν. Τώρα για τον άν ''θα ξεχάσεις και την λιγοστή μπάλα που ξέρεις'', συγνώμη, εγώ ανάλυση δίσκου περίμενα κι όχι των συστημάτων του...Μουρίνιο.

''Αντί κριτικής, βροντερό μήνυμα σε όλους τους εναπομείναντες φανατικούς υποστηριχτές / γραφιάδες (και μη)...'' βρε μπας και μπερδεύτηκε, πάμε πάλι απ' την αρχή : άλλο η στήλη αλληλογραφίας κι άλλο οι δισκοκριτικές. Τώρα τουλάχιστον το κατάλαβες; Αν όχι δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο. Τό 'πα όσο απλούστερα γίνεται.

''...μονάχα κακό κάνουν γλείφοντας τα αυτάκια (ή τα αρχίδια αν προτιμάτε) των πολεμισταράδων.'' Καταρχήν συγχαρητήρια για το λεξιλόγιό σου. Οι δάσκαλοί σου θα 'ναι υπερήφανοι για τον πολίτη που μόρφωσαν. Δεύτερον : τί μας ενδιαφέρει ποιοι γλύφουν και ποιοι όχι τα γεννητικά όργανα κάποιων άλλων; Gay ταινία θα γυρίσετε; Τί άλλο θα διαβάσουμε σε κριτική MANOWAR;

''Δεν φτάνει που περπατάμε με σκυμμένο κεφάλι λόγω της κατάντιας των τελευταίων ετών...'' Συγνώμη αλλά αν περπατάς με το κεφάλι κάτω όταν αγαπημένο σου συγκρότημα κυκλοφορεί κακό δίσκο να πας σε ψυχίατρο. Σοβαρολογώ.

''Η συγκεκριμένη κυκλοφορία ΔΕΝ απευθύνεται σε οπαδούς των MANOWAR.'' Τρομερό επιχείρημα. Η λογική του εμπορίου εισβάλλει στην τέχνη. Το target group. Αυτό που ζητώ απ' τον κάθε καλλιτέχνη είναι να εκφράζεται λεύτερα. Εγώ ακούω και κρίνω, μ' αρέσει ή όχι. Τ' άλλα δε μ' απασχολούν. Τόσο απλό.

''...δίνοντας τροφή για χλευασμό σε όλους τους απέξω.'' Έχεις τρελαθεί; Ποιοι είναι οι απέξω; Ποιοι οι ... από μέσα; Οι ... νεφελίμ κι οι ... ελοχίμ; Θεωρίες συνωμοσίας; Ξανασκέψου τη συμβουλή για ψυχίατρο. Ίσως είναι νωρίς και το προλάβεις. Αλήθεια ο Χάκος το ξέρει πως αντί για TV War βλέπεις Λιακόπουλο και Χαρδαβέλα;

Η μπάντα ''...δεν είναι η ίδια για την οποία κάποτε παίζαμε και μάπες στα μαγαζιά''. Βρε μπαγάσα εσύ είσαι ο Manowar 7; Τον Maiden 21, τον Motorhead 4 και τον Saxon 13 τους θυμάσαι; Έχεις χαιρετίσματα. Τον Super-Dio 3 τον βλέπεις καθόλου; Πόσο ηλίθιος πρέπει να 'ναι κάποιος για να ''παίζει και μάπες'' λόγω ... ασυμφωνίας συγκροτημάτων. Ω θεοί, τί θα διαβάσω ακόμη;

Όσον αφορά το περιεχόμενο του Thunder in the Sky δώστε βάση στην (χειρουργικής ακρίβειας) ανάλυση, στους εξειδικευμένους μουσικολογικούς όρους, στην έμπνευση, στην φαντασία, στην ποιητικότητα της γραφής. Μα τί λεξιλόγιο, τί πένα! Άμα μεγαλώσω θέλω να του μοιάσω! ... [διπλό cd αρλούμπας...υπέρτατο φιάσκο...''σβέρκωμα'' και κατραπακιά στην έρμη υπόληψη και νοημοσύνη μας...να μην μπορούν να κρατήσουν το στομάχι τους από τα γέλια...νερόβραστες συνθέσεις...αστείες...''κωλοφτιαγμένη'' έκδοση του Crown and the Ring]...

Το πλέον αστείο και σουρεαλιστικό συνάμα είναι πως η ''αρλούμπα'', το ''φιάσκο'', το ''αστείο'', το ''νερόβραστο'', το ''κωλοφτιαγμένο'' βαθμολογήθηκε με βάση, δηλαδή πέντε σε κλίμακα από ένα έως δέκα. Φοβήθηκε μήπως ο βαθμός που έπρεπε να βάλει βάση της κριτικής και των χαρακτηρισμών του (προφανώς μικρότερος του πέντε) λειτουργούσε διαφημιστικά υπέρ του group; Από κάποιον που ''παίζει μάπες'' και τρέμει μην τον χλευάσουν οι ''απέξω'' δεν το θεωρώ απίθανο.

Ως επίλογο στην κριτική της κριτικής (που είναι όντως ''κατραπακιά στη νοημοσύνη μας''), να ρωτήσω: τη φωτογραφία ποιος την επέλεξε; Πήρε χαμπάρι ότι είναι παρελθούσης εποχής (Gods of War) κι ότι η σύνθεση του συγκροτήματος άλλαξε; Τουλάχιστον πετύχατε το εξώφυλλο.

Κύριε Χρονόπουλε δεν έχω την απαίτηση ο κάθε συντάκτης που προσλαμβάνετε να είναι κάτοχος πτυχίου φιλολογίας. Έχω την απαίτηση όμως να κατέχει τα βασικά της Ελληνικής γλώσσας. Να μην εκφράζεται ως χούλιγκαν της εξέδρας που δεν τού 'κανε ο πρόεδρος μεταγραφές ή τον αδίκησε ο διαιτητής. Κι επίσης όταν κρίνει να κρίνει. Όχι να δημοσιοποιεί τα συμπλέγματα και τις εμμονές του. Λίγη σοβαρότητα επιτέλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: