Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ROXXCALIBUR - NWOBHM FOR MUTHAS

Το NWOBHM είναι ένα ιδιαίτερο / ξεχωριστό μουσικό ρεύμα. Ένας πλήρης, πλούσιος μουσικός κόσμος ο οποίος στο διάβα των ετών (περάσανε κοντά τρεις δεκαετίες από την έκρηξη και την ακμή του) πέρασε στα υψίπεδα του μύθου και του θρύλου. Δικαίως ή αδίκως δεν είναι της παρούσης.
Όταν είδα τον δίσκο των Roxxcalibur δεν έδωσα σημασία. Ένα ακόμη CD με διασκευές, ποιός ο λόγος; Αργότερα που διάβασα όμως πως μετέχουν μέλη των Viron (η κορυφαία heavy metal μπάντα της Ευρώπης, δε θα κουραστώ να το φωνάζω) το πράγμα άλλαξε.
Κιθάρα (Roger Dequis), τύμπανα (Neudi - που 'ναι κι ο εμπνευστής), και η φωνάρα (Alexx Stahl) συνεπικουρούμενοι απ' τους Kalli (κιθάρα) - Mario Long (μπάσο) σε ρεσιτάλ βρετανικού ατσαλιού.
Το πλέον ενδιαφέρον είναι πως ξεπέρασαν τον σκόπελο της εμπορικής σκοπιμότητας κι αναδύθηκε αγνή η αγάπη τους για το είδος. 'Οχι, δεν διασκευάζουν Maiden, Saxon και τ' αναγνωρίσιμα (μ' εξαίρεση ίσως το See you in Hell) hit του χώρου (αν κι ένα Borrowed Time θα το 'θελα).
Στην -κοντά- μία ώρα που διαρκεί ο δίσκος θα παρελάσουν ήχοι, νότες, μελωδίες από JJ's Powerhouse, Cloven Hoof, Jameson Raid, Bleak House, Jaguar, Dark Star, Trident, ARC, Witchfinder General, Savage, Radium, Chateaux, Grim Reaper (ο Steve Grimmett έχει την τιμητική του).Το πλεονέκτημα των Roxxcalibur είναι πως δεν ακούγονται ρετρό. Ο ήχος, η αισθητική και η προσέγγισή τους είναι σύγχρονη σε βαθμό που αν δεν γνωρίζεις πως πρόκειται για διασκευές θα τον θεωρήσεις έναν εξαίρετο δίσκο μελωδικού metal της εποχής μας.
Θεωρώ σημαντικό για ένα group να μπορεί να φέρνει το τραγούδι που διασκευάζει στα μέτρα του, να το κάνει ''δικό του'', χωρίς ν' αλλάζει τις δομές και κυρίως χωρίς να χάνεται η ''μαγεία'' του αυθεντικού. Ακούγεται εύκολο, δεν είναι. Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην διασκευή και την επανεκτέλεση.
Η όλη διαδικασία φανερώνει μεράκι, αγάπη, γνώση τ' αντικειμένου, πάθος, έμπνευση, δημιουργία. Δευτερογενή μεν, γνήσια δημιουργία δε.Προσωπικές προτιμήσεις : The Gates of Gehenna, Rainbow Warrior (τί μου θυμίσατε...), Spirit of the Chateaux (απλά εκπληκτικό), War of the Ring. Για το τελευταίο οφείλω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους Roxxcalibur γιατί δεν το γνώριζα. Εξαιτίας τους το 'μαθα όπως και τους ARC. Πρόκειται για ένα απ' τα συγκλονιστικότερα επικολυρικά τραγούδια των 80ies.
Τελικά το NWOBHM For Muthas έχει πολλές χρησιμότητες. Αξιοποιήστε τις.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

NWOBHM OR DEATH